04 de novembre 2006

La "didàctica digital" a l'abast de tothom: els blocs

Exemple de bloc
En informàtica, un bloc (informalment també weblog, blog, dip -diari personal interactiu- o bitàcola) és un espai personal d'escriptura a Internet. Una mena de diari en línia, un lloc web que una persona utilitza per a escriure periòdicament, en el qual tota l'escriptura i l'estil s'utilitza via web. Un bloc està dissenyat per a que, com a un diari, cada article tingui data de publicació, de tal forma que la persona que escriu (blocaire) i les que llegeixen poden seguir un camí de tot el que s'ha publicat i editat.

El concepte de bloc existeix des dels principis d'Internet.
Tim Berners Lee (l'inventor de la web), tenia una pàgina on incloïa els nous llocs web que s'anaven creant i feia un comentari sobre cadascun d'ells, però el primer weblog com a tal Scripting News va néixer el 7 d'octubre de 1994, de la mà de Dave Winer.

Ràpidament aquesta forma de comunicació ha trobat ressó a l'àmbit educatiu. Molts docents han descobert amb aquesta eina una bona via per accedir a l'edició en format digital d'objectes didàctics que fins ara estava reservada a persones amb coneixements sobre pàgines web, la transmissió de fitxers via FTP, el tractament de la imatge digital, etc.

Ara és possible incorporar a la pràctica diària una nova forma de comunicació de senzilla edició i amb tantes possibilitats com la imaginació ens permeti.